top of page

Förbättra din hormonbalans med rätt kost!


Hormonerna i vår kropp styr inte bara många fysiologiska funktioner utan påverkar också vår mentala och emotionella hälsa. För att främja en hälsosam hormonbalans är kostens betydelse avgörande.
Hur påverkar mat våra hormoner?

Mat tillhandahåller de näringsämnen vi behöver för att upprätthålla hälsosamma kroppssystem, inklusive produktion, metabolism och avgiftning av hormoner. Att vara medveten om vad vi äter är en viktig faktor, eftersom "fel" kost kan leda till obalanser där kroppen producerar för mycket eller för lite av vissa hormoner.


Varför har mat så stor påverkan på hormoner?

Det finns cirka 200 olika hormoner i den mänskliga kroppen. Dessa är kemiska budbärare som styr ett antal system, såsom vår metabolism, immunsystemet, menstruationscykeln och reproduktion. Att konsumera vissa livsmedel kan tillhandahålla de näringsämnen vi behöver för att underlätta produktionen av hormoner.


Istället för att följa en extrem diet bör fokus ligga på att upprätthålla en hållbar kost fylld med näringsrik, oprocessad helmat från olika livsmedelsgrupper. Nedan har vi listat de näringsämnen och livsmedel som bör inkluderas i en välavvägd kost som har förmågan att bibehålla balanserade hormonnivåer.


  1. Det är fördelaktigt att välja ekologiska frukter och grönsaker samt undvika plastförpackade livsmedel. Bisfenoler i hårda plaster och ftalater i mjuka plaster kan fungera som hormonstörare och bör undvikas. Istället bör naturliga material som glas och papper användas för att lagra mat.

  2. Koffeinintaget kan också vara bra att minska, då koffein genom sin stimulerande verkan kan höja kortisol i kroppen och signalera till kroppen att förbereda sig för en fara. När kortisol höjs påverkas hormonbalansen negativt på flertal sätt. Hjärnan kommer bland annat att nedreglera reproduktion genom att minska produktionen av FSH (Follikelstimulerande hormon) och LH (Luteiniserande hormon). Dessa hormoner påverkar i sin tur menscykeln och minskar nivåerna av östrogen, progesteron och testosteron. Ägglossing kan komma att utebli och hormonobalanser kan ge olika typer av PMS-besvär.

  3. Att mata tarmen med prebiotiska och probiotiska livsmedel är också viktigt för att reglera tarmmikrobiomet och stödja hormonproduktionen. Probiotika finns i fermenterade livsmedel som yoghurt och kimchi, medan prebiotika finns i livsmedel som vitlök och havregryn. Probiotika finns också att köpa som kosttillskott men tänk på att kosttillskott endast ska komplettera din kosthållning och inte ersätta vanlig mat.

  4. Att inkludera bra fetter kan också vara bra, särskilt omega-3-fettsyror från källor som linfrö och fet fisk, är avgörande för hormonbalansen.


Slutligen, att vara medveten om individuella behov är viktigt, eftersom varje person har en unik kropp och hormonbalans. För att få insikt i din specifika hormonbalans erbjuder Lyckoreceptet hälsokontroller, vilket är en enkel metod för att få personliga svar om din hälsa och hormonbalans. 


Vill du veta mer?43 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page