top of page

Kärlek och Lyckohormoner

Få mer tips och information om våra olika hormoner som är förknippade med lycka och kärlek.

tjej blir masserad

Serotonin

Reglerar dina känslor och sinnesstämning även koncentrationsförmåga, impulskontroll och sömn. Serotonin anses vara dopaminets motsats eftersom minskad nivå av ämnet skapar rädsla, nedstämdhet och ångest.


Träning - När man får upp pulsen och rör på sig frigörs dopamin och serotonin och resultatet efter ett träningspass är oftast en belöningskänsla och man mår bra. Men det funkar även med yoga och meditation.

Solen - Genom forskning kan man se att serotonin nivån är högre på soligare dagar än mörkare. Så gå ut på en promenad och njut.

Mindre stress - För mycket stress och under en längre period kan i sin tur störa serotonin och dopamin regleringen i kroppen. Så ta pauser i vardagen och stunder där du får ta det lugnt och koppla av.

 

Endorfiner

Det är ett naturligt smärtstillande för kroppen och

förbättrar vår självkänsla samt humör.


Skratta - Se en komedi film och berätta roliga skämt för andra vänner så ni kan skratta tillsammans. Det motverkar även stresshormoner och höjer din endorfin nivå. Ett gott skratt förlänger livet.

Mörk Choklad - Äter du choklad som är minst 70% kakao i så frisätter de endorfiner. Ät din godsak med gott samvete.

Akupunktur - Det stimulerar frisättningen av endorfiner och förutom minskad smärta efter, så har du en behaglig känsla av harmoni och välmående.

 

Dopamin

Det är hormonet som styr belöningssystemet i hjärnan och ger oss motivation, vilja men även när vi känner oss nöjda.


Beröm - Ge eller få beröm av andra och få dig en boost av dopamin. Du kan även lura din hjärnan och stå framför spegeln och säga snälla saker till dig själv.

Sociala Interaktioner - Positiva och givande samtal med skratt bidrar till att du känner dig tillfredsställd och nöjd.

Kreativa aktiviteter - Musik, målning, och andra aktiviteter kan ge oss mer dopaminer eftersom vi känner nöjda av det.

 

Oxytocin

Sänker din puls, blodtryck och får dig avslappnad så därför sänks stresshormonet kortisol. Oxytocin gör så vi stärker våra relationer och det påverkar vårt sociala beteende.

Massage - Alla typer av massager frigör oxytocin även en handmassage av en vän.

Kramar - Värmen och tryggheten gör underverk men man får inte glömma att de gärna ska gå minst 20 sek för att de ska frigöras oxytocin. Så gärna lite längre kramar.

Varma bad - Det varma vattnet räcker för att frisätta oxytocin eftersom värmen känns mot huden.

Tyngd täcke - Tyngden från täcket ger en omfamnande känsla och värmen blir som en beröring.

Sex - Oxytocin frisätts markant när man är intim med någon. Det stärker känslan på samhörighet och man får massa beröringar.


Det är viktigt att notera att dessa hormoner samverkar på komplexa sätt och påverkas av olika faktorer, inklusive genetik, miljö och livsstil. Kärleksrelationer, sociala interaktioner, regelbunden motion och en hälsosam livsstil kan alla bidra till att främja frisättningen av dessa positiva hormoner och därigenom öka känslan av lycka och välbefinnande.

 

Få mer av det goda

Bli medlem hos oss och få lite extra kärlek och lyckohormoner till dig själv genom träning. Men även återhämtning och en lugnande stund för kropp och själ eller boka en massage och boosta dig själv med oxytocin. Kom vidare och utforska våra alternativ på knappen nedan.


59 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page