top of page

Ät rätt och må bättre under graviditeten

Uppdaterat: 26 apr.

Som gravid är det lätt att bli lite matt av alla oombedda råd och "sanningar" kring mat och livsstil. Men det finns trots allt några saker som är bra att ha koll på, och den goda nyheten är att det inte alls behöver vara krångligt. Här utforskar vi sju goda matvanor som inte bara ger dig den nödvändiga näringen utan också gör matupplevelsen under graviditeten både enkel och njutbar.

gravid kvinna tränar med personlig tränare

Att upprätthålla en hälsosam kost under graviditeten är viktigt för både ditt eget och din bebis välbefinnande.


7 tips på näringsrik mat som kan gynna kroppen under denna period:


  1. Fokusera på grönsaker, rotfrukter, bär och frukt för ett brett spektrum av vitaminer och mineraler.

  2. Använd nyttiga oljor i matlagningen, som exempelvis rapsolja, för att få essentiella fettsyror.

  3. Välj fullkornsprodukter som pasta, bröd och gryn för att öka fiberintaget.


4. Inkludera fisk och skaldjur i kosten. Många fiskar är säkra att äta under graviditeten, som Alaska pollock, lax och tonfisk på burk. Se Livsmedelsverkets utförliga guide om du känner dig osäker.


5. Tillsätt salt med jod i matlagningen, men använd det med måtta för att undvika överdriven saltkonsumtion.


6. Välj vatten som dryck när du är törstig och försök dricka regelbundet för att bibehålla kroppens vätskenivåer.


7. Försök få i dig cirka 3–5 dl mjölk, fil, yoghurt eller berikade veganska alternativ om dagen för att säkerställa en god kalciumförsörjning.


Det kan även vara bra att tänka på att få tillräckligt med folat. För att förebygga fosterskador, som ryggmärgsbråck, är folsyratillskott rekommenderat före och under graviditeten. Se exakta rekommendationer på Livsmedelsverket.


Trots att matvalen kan verka komplexa under graviditeten är det viktigt att komma ihåg att det finns ett brett utbud av hälsosamma alternativ att njuta av. I förhållande till allt du kan fortsätta äta så är de livsmedel du bör undvika bara en liten, liten del.
 

Låt oss boosta ditt välmående under graviditeten

Hos oss på Lyckoreceptet finns ett rikt utbud av omsorgsfull gravid- och mammaträning. Njut av upplevelser som gravidmassage och träning som är skräddarsydda för att ta hand om dig och främja ditt välmående under denna speciella tid.


21 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page