top of page

Träningsresan efter förlossning

Att bli förälder och välkomna en ny liten familjemedlem är en fantastisk upplevelse som förändrar ens liv på så många sätt. Men mitt i denna glädje kan det vara enkelt att glömma bort att ta hand om sig själv, särskilt när det handlar om träning och återhämtning efter en förlossning. Varje graviditet och förlossning är unik och påverkar kroppen på olika sätt. När det gäller att återgå till träningen efteråt finns det ingen speciell tidsram som passar för alla utan det är viktigt att förstå att din egen kropps återhämtningsprocess kan vara väldigt annorlunda jämfört med någon annan. 

En gravid person som gör höftlyft med en hantel

Efter en förlossning är det avgörande att prioritera återhämtning, eftersom förlossningen utgör en betydande psykisk påfrestning. Det är otroligt viktigt att ge kroppen tillräckligt med tid för återhämtning och läkning. När du väl känner dig redo för att komma igång med träningen är det en fantastisk bra möjlighet att återfå styrka och energi både fysisk och mentalt. 


Hur lång tid man bör vänta innan man börjar träna är väldigt individuellt och upp till var och en men ungefär en vecka efter förlossningen kan man börja med enklare bål- och bäckenövningar. Efter ca 3-6 månader, från det att man gjort sin efterkontroll, kan man ofta börja med lättare styrketräning och att börja introducera löpning och hopp. Känns det bra kan man därefter öka intensiteten gradvis men tänk på att det tar upp mot 12 månader för bäckenbottenmuskulaturen att återhämta sig. Det allra viktigaste är att ta träningen i sin egen takt och att lyssna på sin kropp och dess signaler.


4 exempel på varför träningen efter en förlossning kan vara positivt:


  1. Snabbare återhämtning: Träning efter förlossningen kan påskynda återhämtningen.

  2. Stresslindring: Träning kan fungera som ett effektivt sätt att minska stress, ångest och depression, vilka ofta följer med en förlossning.

  3. Stärkning av kärn- och bäckenbottenmuskulaturen: Träning fokuserad på bål och bäckenbotten kan stärka upp dessa områden som ofta blir försvagade under graviditeten och förlossningen.

  4. Återuppbyggnad av muskelstyrka och kondition: Genom träning kan man återfå den muskelstyrka och kondition som eventuellt minskat under graviditeten

.

Att fortsätta träna efter en förlossning är ett underbart sätt att vårda och ta hand om dig själv, samtidigt som du återhämtar dig och förbereder dig för den nya fasen i livet.


 

På Lyckoreceptet erbjuder vi specialanpassade träningsklasser för gravida och nyblivna mammor, utformade för att ge dig en trygg och givande träningsupplevelse. Klicka nedan för att ta reda på mer!


13 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page