top of page

Styrka, flexibilitet och fokus – säg hej till yogans kusin pilates

Uppdaterat: 26 apr.

Precis som yoga är pilates är en mångsidig träningsform som passar de allra flesta. Och med fördelar som sträcker sig från ökad styrka och kroppskontroll till minskad stress är det inte konstigt att pilates vinner mark bland träningsentusiaster världen över. Häng med på en crash course!


En kvinna som utför en pilatesposition med ett pilatesband

Pilates riktar fokus mot de inre musklerna i kroppens bålregion som inkluderar musklerna i magen, ryggen och bäckenbotten. Genom noggrant kontrollerade och precist utförda rörelser förbättrar du din fysiska styrka, flexibilitet, balans och kroppskontroll, samtidigt som andning och koncentration spelar en viktig roll. Allt för att optimera träningsresultaten, minska stress och oro och framhäva känslan av lugn och välbefinnande. 


Pilates passar alla

Träningen går att anpassa så att den passar alla, oavsett ålder, kön och tidigare erfarenhet. Det är dina egna behov och fysiska förmågor som styr. Förutom att stärka kroppens inre muskler är pilates ett effektivt redskap för att förbättra hållningen, och passar kort sagt alla som strävar efter att förbättra sin hälsa och träningsnivå. 


Din egen kropp räcker långt som redskap

För att träna pilates behövs inte alls mycket utrustning – ofta räcker det bra med endast en yogamatta. Perfekt för den som föredrar enkla, okomplicerade och lättillgängliga träningsalternativ som kan utföras i princip var som helst. Även om olika träningsmaskiner som till exempel pilatesreformer kan användas för att variera träningen, är de inte nödvändiga för att dra nytta av pilates alla fördelar.


Genom att regelbundet utföra pilatesövningar vinner du – utöver styrka och flexibilitet – förbättrad balans och koordination, vilket kan bidra till att lindra och förebygga ryggsmärta. Fördelarna är med andra ord många med denna mångsidiga träningsform som inte bara stärker kroppen, utan även ger en helhetsupplevelse för både kropp och sinne.


Fem exempel på vanliga övningar:


  1. The Hundred: Ligg på rygg med böjda knän och fötterna i luften. Lyft huvudet och axlarna från mattan och sträck armarna utåt vid höfterna. Räkna till 100 med snabba armrörelser, samtidigt som du andas djupt.

  2. Roll up: Ligg på rygg med armarna sträckta över huvudet. Rulla långsamt upp till sittande, ryggkotorna i ordning, och rulla sedan sakta ner igen.

  3. Single leg stretch: Ligg på rygg med benen böjda mot bröstet. Lyft huvudet och axlarna från mattan och sträck det ena benet framåt medan du håller det andra nära bröstet. Byt ben och upprepa.

  4. Plankan: Stå i en hög plankposition med händerna direkt under axlarna och kroppen i en rak linje från huvud till häl. Håll positionen i 30 sekunder till en minut medan du andas jämnt.

  5. Swandive: Ligg på mage med armarna sträckta framåt. Lyft överkroppen från mattan genom att förlänga ryggen och sträcka armarna bakåt. Sänk sedan kroppen tillbaka till mattan.

Vad vår Pilateslärare Lorena säger om träningsformen:

När vi börjar med Pilates är det viktigt att se det som en terapi för kroppen. Genom att träna våra muskler ser vi förvisso hur kroppen får en bättre form, men det är bara en bonus. Det som Pilates verkligen ger oss är en djupare förståelse för vår egen kropp. Genom att följa de sex grundläggande principerna - andning, koncentration, kontroll, precision, centrum och flöde - förbättrar vi vår kroppsuppfattning och kan omforma vår kropp för att uppnå optimal balans och hälsa.

Spännande nyhet! Pilates kommer snart till Lyckoreceptet

Vi är glada att kunna berätta att pilates nu finns på vårt klasschema! Förbered dig på att ta din träning till nya höjder och upptäck fördelarna med denna fantastiska träningsform. Den startar igång söndagen den 7:e april och kommer att hållas en gång i veckan. Det här vill du inte vill missa!


36 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page